Ukradli ste nám Hamburg / Stĺpček

Nemôžem už dýchať, nemôžem už spávať. Preto som ušla.

Foto: Thomas Lohnes / Getty Images

Foto: Thomas Lohnes / Getty Images

Už celé týždne sa stavajú barikády, naša štvrť je obohnaná ostnatými drôtmi a plotmi. Už celé týždne nám nad domami krúžia helikoptéry, pribúda policajtov na koňoch, autách, motorkách, keď sa veziem po svojich, SVOJICH uliciach, ktoré už roky denne používam, zastavujú ma, „Prepáčte, občiansky prosím,“ a ja na to, „Ale veď ja tu bývam!“ a on na to: „Prepáčte, kontrolujeme každého!“

Všetci ľudia budú bratia, Trump a Erdogan a Putin. A vonku horí mesto.

Už celé týždne sa nedá dýchať, nahnali nás do ohrady, opýtal sa nás vôbec niekto, či s tým súhlasíme? Pred bránou mi vyrástlo kontrolné stanovisko, ako v Palestíne, ako v egyptskom policajnom štáte. Duchárske mesto štátnej moci, zadebnené obchody, mátožne prázdne ulice, žiadne autá, takmer žiadni ľudia, ticho, všetko pozamykané.

Ničíte všetko, vy, dvadsiati veľkí trpaslíci aj vy, autonómni chuligáni. Ničíte nám náš Hamburg a všetko, čo predstavuje.

Ničíte všetko, proste všetko pálite, odhadzujete a rozbíjate. Robte si to u seba doma, ale nie u nás! Ničíte všetko, aby po vás ostali len obrázky horiacich aút, roztlčených okien a drancujúcich, vreštiacich hord. Ničíte všetko a celý svet nás teraz vidí takto.

Ničíte všetko, zatiaľ čo vy dvadsiati veľkí zbabelí trpaslíci poriadate veľkolepé večere a potom – najväčšia fraška – spoločne počúvate  Všetci ľudia budú bratia – všimli ste si, ako sa Beethoven obracia v hrobe? Ničíte všetko svojimi perverznými mocenskými hrami, a načo? Pre fotky na titulných stránkach novín? Preto ničíte naše mesto? „Všetci ľudia budú bratia,“ Trump a Erdogan a Putin, a vonku horí mesto.

Ničíte všetko, je to chaos s ampliónmi, 20 000 policajtov, ktorí určite všetci nemajú chuť na bitku, jasne, ale aj vy, 20 000, ste toho veľa zničili. Agresia, sexizmus, násilie, často celkom bezdôvodne. Viem, že je to v týchto dňoch tá najposratejšia robota, ale napriek tomu, nemali by ste práve vy zachovať pokoj a ísť príkladom? Ale nie, všetko ničíte svojim mačovským správaním:  „veď my sme vždy tí silnejší!“

Ničíte všetko, aby sa zabudlo na 1 000 postáv a 20 000 a tancujúcich demonštrantov, aby sa na nich okamžite zabudlo a ostali len obrázky ako z občianskej vojny. To už nemá nič spoločné s politikou, s protestmi, ani s demokraciou. Vy všetci nám všetkým dĺžite aspoň jedno, prinajmenšom jedno „Prepáčte!“

Nemôžem už dýchať, nemôžem spávať, je mi stále nevoľno, preto som odišla. Podarilo sa vám to, úspešne ste ma vyhnali, prinajmenšom na pár dní. Ďakujem, všetko ničíte, že všetko robíte pre to, aby sme my, komu toto krásne, slobodné, mierumilovné mesto vlastne patrí, v ňom nemohli ostať a chrániť ho. Odpor bol zbytočný, a nie je to vôbec v poriadku.

Všetko ničíte a ukradli ste nám naše mesto!

Foto: Christof Stache / AFP /  Getty Images

Foto: Christof Stache / AFP / Getty Images

Text vyšiel na jej blogu West-östliche Diva. Ďakujeme Rashe Kayat, že sme ho mohli publikovať v slovenskom preklade.