Neprehliadnite: Januárové číslo Asymptote

Špeciálnym januárovým číslom (stručný prehľad nájdete v traileri) oslavujeme piate výročie fungovania nášho časopisu).

S veľkým potešením hlásim, že v našom najnovšom čísle sa zas po dlhšom čase dostáva k slovu slovenský autor, Marek Vadas s poviedkou Liečiteľ. Nájdete tu aj ukážku z románu Olgy Tokarczuk Bieguni a z reportážnej knihy Filipa Springera Zaczyn. O Zofii i Oskarze Hansenach (Droždie. O Zofii a Oskarovi Hansenovcoch) o dvojici vizionárov poľskej socialistickej architektúry ako aj spomienku Inga Schulzeho na Wolfanga Hilbiga.

Z množstva ďalších zaujímavých príspevkov by som chcela upozorniť na rozhovory s dvomi renomovanými autormi, Junotom Díazom a Yannom Martelom, úryvok zo spomienok Sybille Lacanovej na pohnutý život so svojím slávnym otcom Jacquesom Lacanom, skoré básne “japonského Allena Ginsberga”, Kazukoa Shiraishiho a blok, venovaný experimentálnemu prekladu, ktorý odhaľuje utajené významy v známych i takmer zabudnutých textoch.

Odporúčam ďalej poviedku malajského prozaika Kuei-hsina Changa a rozhovor s francúzsko-nórskou autorkou Caroline Bergvallovou, ktorej diela prekračujú hranice jazykov a žánrov.  Caroline Bergvall prisľúbila tiež účasť na diskusii, venovanej multilingválnemu písaniu, ktorou 23. marca v Londýne, v kníhkupectve Waterstones na Piccadilly oslávime piate výročie Asymptote naživo. Diskusie sa zúčastní aj chorvátska dramatička Tena Štivičić a uzbecký prozaik Hamid Ismailov – ak náhodou v tom čase budete v Londýne, ste srdečne vítaní!  (Podrobnosti v priloženom plagáte).

Verím, že v našom najnovšom čísle objavíte nové literárne svety a že sa o svoje objavy podelíte so svojimi priateľmi, čitateľmi, študentami či zákazníkmi, proste s každým, kto stojí o dobrú svetovú literatúru.

Srdečne zdravím a prajem príjemné čítanie na dlhé zimné večery.

plagat