Keď básnici umierajú absurdnou smrťou / Střpřek

Tahar Ben Jelloun je moslim, Kofi Awoonor bol kresťan, a obidvaja si k svojmu náobženstvu po celý život zachovali kritický ironický odstup. Obaja sa angažujú v sociálnych a politických otázkach o obaja píšu v jazykoch svojich bývalých koloniálnych vládcov, jeden anglicky, druhý francúzsky.

Foto: Carl De Souza / AFP / Getty Images

Veľkého ghanského básnika Kofiho Awoonora spolu s ďalšími rukojemníkmi zavraždili v nákupnom centre v Nairobi. Jeho syna, ktorý ho sprevádzal, zranili. Sedemdesiatosemročný básnik bol blízky priateľ prvého ghanského prezidenta Kwame Nkrumaha a zastupoval svoju krajinu pri OSN v New Yorku. Je považovaný za básnika africkej dôstojnosti. Jeho básne sú inšpirované predovšetkým ústnou tradíciou jeho národa a sú to básne, ktoré sa týkajú sociálnych a politických tém. Pozoruje svoju krajinu, čerpá z jej scenérií a z jej dejín, a hovorí o vykorisťovanom národe zradenom tými, čo sa hlásali, že mu prinesú šťastie.

Náhoda niekedy býva tragická. Awoonorovi vrahovia ho určite nepoznali – sú to analfabeti, ktorí ani nevedia, čo robia. Tento veľký muž, ktorý sa zasadzoval za ľudské práva a za dialóg medzi národmi, sa stal obeťou náboženského integrizmu, zločineckého fanatizmu. Veril v novú Afriku úplne slobodnú od kolonializmu, ktorá sa zbaví tých, ktorých nazval zloduchmi a zlými ľuďmi. Bojoval proti korupcii a kultúrnemu odcudzeniu.

Radikálny islamizmus sa v Afrike šíri vo veľkom; tento absurdný fundamentalizmus sa zrejme preniesol z Mali, stojí na ignorancii a cynizme neviditeľných ľudí, ktorí financujú zločin v menej náboženstva, ktorého názov a hlboký zmysel znamená mier.

Mladí fanatici z al-Shabaab pochádzajú zo Somálska, krajiny, ktorá od roku 1991 a od zvrhnutia Siad Barre žije v chaose, bez právneho štátu. Sú povestní svojou brutalitou. Pridali sa k al-Kájde od roku 2009 spáchali 556 teroristických útokov, pri ktorých zavraždili 1 437 ľudí. Medzi nimi a pirátmi na somálskom pobreží niet nijakého prepojenia. Majú približne sedemtisíc mužov a údajne majú pod kontrolou 80 percent somálskeho územia.

Kofi Awoonor musel padnúť za obeť práve guľke týchto gaunerov, ktorým vôľu prežiť nahradili inštinkt smrti, smrti iných alebo vlastnej.

Kofi Awoonor. Foto: Christian Thompson / AP / Sipa
Článok vyšiel v Le Point, v nemeckom preklade v taz.