Anti-Trump

Ona je mladá, on je starý. Ona hovorí pravdu a on je notorický klamár. Ona verí vede, on jedine svojim inštinktom. Ona sa sústreďuje na predvídateľnú budúcnosť, on žije v imaginárnej minulosti. Greta Thunberg je anti-Trump.

Foto: Anders Hellberg

Foto: Anders Hellberg

Iní mladí ľudia bojovali tento boj dlhšie, než Greta Thunberg, ktorá stála v čele veľkého klimatického pochodu v New Yorku a niekoľko dní predtým rečnila na klimatickom samite OSN. Iní mladí ľudia konštatovali tú istú očividnú pravdu: že vlády, ktoré si ich rodičia a starí rodičia zvolili, svoju zodpovednosť zabezpečiť dnešným tínedžerom obývateľnú planétu, opustili. Juliana Kelsey z Eugene v Oregone, ktorá má teraz dvadsaťtri rokov, konzistentne a s veľkou imagináciou burcovala na ochranu klímy už od tínedžerského veku. Keď mala pätnásť, bola spolu-žalujúcou stranou proti guvernérovi štátu Oregon, v devätnástich sa stala hlavnou žalobkyňou v prípade Juliana verzus Spojené štáty, ktorý brzdia námietky tak Obamovej ako Trumpovej administratívy. Dvadsaťjedenroční žalobcovia a žalobkyne tvrdia, že nečinnosť vlády vo veci klímy porušuje ich ústavné práva. Hnutie Sunrise, založili mladí ľudia roku 2017, rok predtým, ako Greta Thunberg prestala chodiť do školy a začala protestovať pred budovou švédskeho parlamentu. Príslušníci Hnutia Sunrise začiatkom tohto roku konfrontovali senátorku za Kaliforniu Dianne Feinstein, s tým, že nemôže karhať šestnásťročného aktivistu: “Ty si ma nevolil!”

Greta Thunberg sa po príchode do New Yorku pridala k šestnástim deťom, ktoré podávajú žalobu na najznečisťujúcejšie krajiny sveta. Jedna z jej spolužalobkýň, newyorská aktivistka Alexandria Villaseñor, kritizovala médiá za to, že nevenovali pozornosť ostatným deťom, ktoré sú pod žalobou podpísané. “Aj ostatní žalobcovia majú mená, skúsenosti a príbehy.”

Alexandria Villaseñor má pravdu, že Greta Thunberg zabrala pre seba oveľa viac mediálnej pozornosti a viac rešpektu politikov ako jej rovesníci – aktivisti. Ona jediná ovláda našu kolektívnu imagináciu. A čo je ešte podstatnejšie: ona inšpirovala svojich rovesníkov – za rok sa z jej osamoteného školského štrajku a každotýždenného protestu na schodoch do švédskeho parlamentu stalo svetové hnutie. Greta Thunberg je politickou líderkou v ére Trumpa, pretože v každom ohľade je opakom toho, čím je on. Greta Thunberg myslí a hovorí logicky. Tým, čo jej aktivizmus vyvolalo, je rozpor: planéta umiera, ale dospelí sa správajú ako keby sa nič nedialo. To je pre ňu absurdné, nemysliteľné, neudržateľné – a je to skutočnosť. Vždy, keď hovorí, burcuje v tejto nespochybniteľnej veci za to, aby sa niečo robilo, proti pokrytectvu. Ukazuje prstom na dospelých: hovorí, že hovoria deťom o nádeji a o tom, že majú ísť za svojimi snami o veľkej budúcnosti, pričom sami sa správajú tak, ako keby zajtrajšok už nebol a ako keby to tak bolo v poriadku. Hovorí, že dospelí hovoria deťom, že majú chodiť do školy a že majú študovať, a výsledky vedy pritom sami vedome ignorujú.

Demaskuje základný rozpor západnej politiky: to, že sa nedá bojovať s klimatickou zmenou, a úspech ktorejkoľvek krajiny stále merať len mierou – alebo existenciou – ekonomického rastu. Jedno je nekompatibilné s druhým, a kto hovorí niečo iné, klame. “Stojíme na prahu vyhynutia, a jediné, o čom hovoríte, sú peniaze a rozprávky o večnom ekonomickom raste,” povedala Greta Thunberg v OSN. Niektoré jej vety sú jednoduché a vypočítateľné: “Budeme hovoriť tak, že nás budú musieť počuť.” Niektoré sú poetické: “Dospelí nám kradli budúcnosť vždy keď hovorili, že našou jedinou hranicou je obloha a že žijeme len raz.” Všetky tieto vety majú podmet a prísudok, začiatok a koniec a opisujú veci, ktoré identifikujeme ako pravdivé.

Greta Thunberg mi zakaždým pripomenie sovietskych disidentov, ktorí prerážali hmlu pozdno-totalitárnej propagandy tým, ako trvali na tom, že slová, čo dávno prišli o svoj význam, musíme brať vážne.

Trump hovorí tak, že hromadí stohy slov. Čím dlhšie hovorí, tým viac sa vzďaľuje faktom. Voľne asociuje, stupňuje, opakuje, skresľuje, krúti sa až kým už niečomu nerozumieť. Buduje pocit, nikdy nie argument. Logika je jeho nepriateľ. Cieľom toho, čo hovorí, je zatemniť, mútiť.

Aj keď číta prejav, očividne napísaný niekým iným – ako to bolo v OSN –  neomylne ho to ťahá prekryť obsah rétorickými fintami. Keď Greta Thunberg bola na Klimatickom samite (Trump sa tam na chvíľu zastavil), prezident rečnil na konferencii o náboženskej slobode.

Prezident, ktorý ako svoj prvý akt šiel zakázať vstup moslimom, a pokračoval tým, že skrátil počet utečencov, mal prejav o tom, že Amerika má povinnosť pomáhať ľuďom prenasledovaným za svoje náboženské presvedčenie, nech by to bolo kdekoľvek.

Greta Thunberg a Donald Trump majú navzájom protikladnú predstavu o svete: ona vidí vesmír ako morálny, on je presvedčený, že je prehnitý. Ona verí v koncepty dobra a zla, on je nihilista. Greta Thunberg v OSN povedala: “Ak by ste naozaj chápali situáciu, a aj tak nekonali, tak by ste museli byť zlí, a tomu odmietam veriť.” Deň predtým Trump hovoril s reportérmi v Bielom dome o wistleblowerskej správe, ktorá sa údajne týkala v jednej časti jeho júlového telefonického rozhovoru s ukrajinským prezidentom. “Rozhovor, ktorý sme mali, bol prevažne gratulačný, prevažne korupcia, celá korupcia, čo sa deje, prevažne fakt, že nechceme, aby naši ľudia ako viceprezident Biden a jeho syn vytvárali korupciu už na Ukrajine,” povedal Trump. Pokiaľ by sme uznali, že táto veta niečo zmyslupné vyjadruje, tak podľa všetkého odráža Trumpovo chápanie sveta ako plného korupcie, ovládaného korupciou a odsúdeného na korupciu. Uspeje v ňom jedine ten, kto je ešte skorumpovanejší než ostatní.

Posolstvo Grety Thunberg ako posolstvo logiky a bazálnej viery, že ľudstvo je schopné konať morálne, má odozvu práve preto, že žijeme v ére ovládanej mužom bez ustania chŕliacim nezmysly založené na premise, že svet je skrz-naskrz skazený. Greta Thunberg mi zakaždým pripomenie sovietskych disidentov, ktorí prerážali hmlu pozdno-totalitárnej propagandy tým, ako trvali na tom, že slová, ktoré dávno prišli o svoj význam, musíme brať vážne. Dožadovali sa práv, ktoré zaručovala sovietska ústava, ako právo na slobodné zhromažďovanie. Ktokoľvek okolo nich dávno vedel, že zákony sú len slová, ale oni sa začali správať, ako keby tie slová mali význam. Zatvárali ich do väzníc a blázincov, vyhadzovali z krajiny, ale oni a ich priatelia aj tak vytrvali, pretože to je to, čo človek robí, ak je vesmír morálny. Nemali dôkaz, že je morálny, ale keďže trvali na tom, že sa treba správať, ako keby bol, boli nastavení robiť všetko pre to, aby nastala budúcnosť, ktorá bude lepšia. Ich mravná autorita vychádzala z jednoduchého hrdinstva, že sa správali logicky a konzistentne. Tak to rob Greta Thunberg. Nelieta. Do Spojených štátov sa doplavila. Po Európe cestuje vlakmi. Doma v Štokholme chodí na bicykli. Nakupuje si šaty v secondhande. Vyzerá byť menšia a mladšia, nie na šestnásť rokov. S vrkočmi je ako dievčatko z detskej knižky, kde by ju určite nakreslili niekde v prírode. Jej opakom je muž s nadváhou, v lesklých talianskych oblekoch – všetkého na ňom je priveľa, vrátane dĺžky kravaty. Vyzerá buď starší než v skutočnosti je alebo ako zo zlej reklamy na samo-opaľovací sprej. Stačí ho vidieť alebo počuť – cítite sa trápne.

Trumpa neraz a nespravodlivo (voči deťom) obviňovali, že sa správa ako dieťa. Balóny “Baby Trump” sa používali na jeho potupenie po celej západnej pologuli. Greta Thunberg je dieťa. Na rozdiel od množstva mladých aktivistov, neoblieka sa, nespráva sa, ani nehovorí ako miniatúra dospelého.

Keď aktivisti Hnutia Sunrise konfrontovali senátorku Dianne Feinstein, obrátili sa na ňou : “Počujem, čo hovoríte, ale my sme ľudia, ktorí vás volili, takže máte počúvať, čo vám hovoríme.” Senátorka vzápätí pokarhala tínedžera ako dieťa, čo hrá dospelého. Greta Thunberg je dieťa, ktoré karhá dospelých a deti núti konať. Rozbíja každý jeden politický slogan založený na konštrukcii detí ako bytostí, ktoré potrebujú ochranu. Jej aktivizmus nie je snaha o participáciu. Je to intervencia.

Prejav Grety Thunberg v OSN mal nepriestrelnú logiku. No bol prednesený s vášňou, pre ňu až netypickou. Väčšinu z jej viet – “Toto je všetko zle!”, “Ako sa opovažujete?” prerušoval výraz zhnusenia. Trump často prejavuje zhnusenie: dáva najavo, že je zhnusený z tých, ktorých považuje za ľudí podradných kategórií. Greta Thunberg bola očividne zhnusená z toho, že politickí lídri – dospelí! – sa odmietajú prestať správať nezmyselne.

Greta Thunberg má diagnostikovanú poruchu autistického spektra; a označila to za čosi ako svoju nadprirodzenú schopnosť. V rozhovore mi povedala, že jej to dáva možnosť sústrediť sa dlhodobo na jednu vec – a tou vecou je klimatická kríza. Okrem toho jej to znemožňuje zmieriť sa s nepravdivou informácii, nelogickým výrokom alebo konaním a neschopnosťou zvážiť dôsledky svojich skutkov – čo sú jasné znaky trumpizmu. V apríli, v rozhovore pre BBC, keď rečnila v britskom parlamente, povedala: “Nenaletím na lož tak ľahko. Dokážem vidieť cez veci.” A ešte v tom istom rozhovore hovorila, že nemá nádej, že by mohla zmeniť Trumpovo myslenie vo veci klimatickej zmeny, tam už aj jej vízia naráža na svoje limity. Vo veci ekonomického rastu pomenúva veľmi jasne našu voľbu: nemôžeme zachrániť planétu a zároveň mať Trumpa. Nemôžeme tlieskať Grete Thunberg a tolerovať prezidenta, ktorý odsúdi jej generáciu na život na neobývateľnej planéte. Jedno alebo druhé.

Text vyšiel v týždenníku The New Yorker. Ďakujeme Mashi Gessen, že sme ho mohli publikovať v slovenskom preklade. Masha Gessen bude hosťkou Stredoeurópskeho fóra 2019.