Dvadsať ponaučení z 20. storočia / Stĺpček

Američania nie sú o nič múdrejší ako Európania, ktorí zažili na vlastnej koži, ako demokracia podľahla fašizmu, nacizmu či komunizmu. No my máme tú výhodu, že sa môžeme z ich skúseností poučiť. Práve teraz. Tu je dvadsať ponaučení z 20. storočia, prispôsobených dnešným okolnostiam.

Foto: Ted S. Warren / Associated Press

Foto: Ted S. Warren / Associated Press

  1. Neposlúchajte dopredu. Značnú časť moci dávame totalite dobrovoľne. V takýchto časoch ľudia dopredu rozmýšľajú, čo asi od nich bude vyžadovať totalitná vláda a začnú sa tak správať bez toho, aby im to prikázali. Aj vy to už robíte, že? Prestaňte. Anticipujúca poslušnosť ukazuje moci, čo si môže dovoliť a urýchľuje šírenie neslobody.
  2. Bráňte inštitúcie. Sledujte súdy alebo média alebo niektorý konkrétny súd či noviny. Nepoužívajte slovné spojenie “naše inštitúcie”, pokiaľ si ich neprisvojíte tým, že sa ich budete zastávať. Inštitúcie sa nevedia brániť samy. Ak ich nebudeme brániť od samého počiatku, zrútia sa ako dominové kocky.
  3. Zopakujte si, čo viete o profesionálnej etike. Keď vodcovia štátu dávajú negatívny príklad, dodržiavanie profesionálnych záväzkov spravodlivého konania sa stáva obzvlášť dôležité. Bez právnikov je ťažké rozbiť štát, postavený na zákonnosti a bez sudcov je ťažké poriadať vykonštruované procesy.
  4. Keď počúvate politikov, všímajte si určité slová. Nastražte uši na prehnané používanie slov ako ‚terorizmus‘ či ‚extrémizmus‘. Dávajte pozor na fatálne pojmy ‚výnimočný‘ a ‚výnimočný stav‘. Rozčuľujte sa nad zradným používaním vlasteneckého slovníka.
  5. Ak príde to najhoršie, zachovajte pokoj. Ak dôjde k teroristickému útoku, pamätajte, že autoritári všetkých čias takéto udalosti buď očakávajú alebo ich sami plánujú, aby konsolidovali svoju moc. Spomeňte si na požiar Reichstagu. Nečakaná katastrofa, ktorá si vyžaduje zmenu rovnováhy moci, koniec opozičných strán atď. to všetko patrí k najstarším Hitlerovým trikom. Nenaleťte im.
  6. Buďte láskavý k nášmu jazyku. Neopakujete frázy, ktoré omieľajú všetci. Vymyslite si vlastný spôsob vyjadrovania, aj ak chcete povedať to isté, čo hovoria všetci ostatní. (Nepoužívajte internet pred spaním. Nedávajte si nabíjať elektronické prístroje v spálni a čítajte.) Čo máte čítať? Napríklad Moc bezmocných Václava Havla, Orwellov román 1984, Zotročenú myseľ Czesława Miłosza, Camusovho Vzbúreného človeka, Pôvod totalitarizmu Hannah Arendtovej alebo Nič nie je pravda a všetko je možné Petera Pomerantseva.
  7. Vystúpte z radu. Niekto to urobiť musí. Je veľmi ľahké nasledovať slovami i činmi. Robiť niečo iné vám môže padnúť zaťažko. Ale bez pocitu neistoty niet slobody. Akonáhle sám dáte príklad, zlomíte čaro statusu quo a budú vás nasledovať aj ďalší.
  8. Verte v pravdu. Vzdať sa faktov je to isté ako vzdať sa slobody. Ak nič nie je pravda, nikto nemôže kritizovať moc, pretože kritika nemá z čoho vychádzať. Ak nič nie je pravda, všetko je len šou. Najväčšia peňaženka si vie zaplatiť tie najoslepujúcejšie reflektory.
  9. Skúmajte. Snažte sa sami prísť na koreň veci. Venujte viac času čítaniu dlhých článkov. Uvedomte si, že niektoré veci na obrazovke sú tam preto, aby vám škodili.
    Pridajte si k záložkám PropOrNot alebo iný podobný web, ktorý vyšetruje nástroje zahraničnej propagandy.
  10. Robte politiku telom. Moc chce, aby vám zmäkklo telo na stoličke a aby sa vám pocity rozptýlili na obrazovke. Choďte von. Odneste si telo na neznáme miesta medzi neznámych ľudí. Spriateľte sa s novými ľuďmi a vydajte sa s nimi na pochod.
  11. Nadväzujte očný kontakt a pestujte umenie zdvorilostnej konverzácie. Nie je to len vec zdvorilosti. Pomôže vám to udržiavať kontakt s okolím, prelomiť zbytočné spoločenské bariéry a rozoznať, komu máte dôverovať a komu nie. Ak nastane éra udávania, zíde sa vám, že budete poznať psychologické kontúry svojho každodenného života.
  12. Prijmite zodpovednosť za to ako vyzerá svet okolo vás. Všímajte si svastiky a iné prejavy nenávisti. Neodvracajte zrak a nezvykajte si na ne. Odstráňte ich sami a dajte príklad ostatným, aby tak tiež robili.
  13. Nedopustite nástup štátostrany. Strany, ktoré teraz ovládajú krajiny, boli kedysi iné. Teraz využili historický moment na to, aby svojim protivníkom znemožnili politický život. Kým máte príležitosť, zúčastňujte sa komunálnych a štátnych volieb.
  14. Pravidelne prispievajte na charitu. Vyberte si organizáciu a zariaďte automatické platby. Budete si môcť byť istí, že z vlastného rozhodnutia podporujete občiansku spoločnosť a umožňujete iným robiť niečo pozitívne.
  15. Nezanedbávajte súkromný život. Hnusnejší vládcovia využijú všetko, čo o vás vedia, aby s vami mohli zametať. Vyčistite si počítač od vírusov. Nezabúdajte, že všetko, čo napíšete do mailu, sa môže dostať k iným. Pokiaľ možno používajte alternatívne formy internetu alebo ho proste používajte menej. Uprednostňujte osobné rozhovory. Z rovnakých dôvodov si vyriešte všetky právne spory. Totalitný systém funguje ako vydieračský štát, hľadá zámienku, hák, na ktorom vás môže obesiť. Snažte sa dať mu takých zámienok čo najmenej.
  16. Učte sa od ľudí v iných krajinách. Pestuje staré a nadväzujte nové priateľstvá v zahraničí. Naše súčasné problémy sú súčasťou všeobecného trendu. A ani jedna krajina riešenie nenájde sama. Postarajte sa, aby všetci členovia vašej rodiny mali platné cestovné pasy.
  17. Dávajte pozor na polovojenské organizácie. Keď muži s puškami, ktorí odjakživa tvrdili, že sú proti systému, začnú nosiť uniformy a pochodovať s fakľami a obrazmi Vodcu, vedzte, že sa blíži koniec. Keď sa Vodcove polovojenské organizácie začnú miešať s oficiálnou políciou a vojskom, sme hotoví.
  18. Ak sa musíte vyzbrojiť, nekonajte unáhlene. Ak nosíte zbraň z titulu verejnej služby, Pánboh vás žehnaj a ochraňuj. Vedzte však, že v minulosti sa zla dopúšťali aj policajti a vojaci, ktorí boli v istej chvíli nútení začať konať nemorálne. (Ak neviete, čo tým chcem povedať, spojte sa s Národným múzeom Holokaustu a prihláste sa na školenie z profesionálnej etiky.)
  19. Buďte čo najodvážnejší. Ak nikto z nás nebude ochotný položiť život za slobodu, všetci zomrieme neslobodní.
  20. Buďte vlastenci. Náš budúci prezident ním nie je. Ukážte budúcim pokoleniam dobrý príklad toho, čím je Amerika. Budú to potrebovať.