Vydržiavané siete / Otvorený list

Pán ministerský predseda!

Obdivom sprevádzané objavenie rôznosti rozširujúcej sa strednej Európy v poslednej tretine minulého storočia – vďaka jej razantnému rozmachu – mnohým z nás v našich domovinách, ktoré sa stávali čoraz pestrofarebnejšími, dalo pocit radostnej pohody.

Pochopili sme, že sa musíme navzájom od seba učiť. Všade v Európe a po celej planéte mladí ľudia napínali uši, mali chuť študovať u nás. Za to, že George Soros dal k dispozícii veľkú časť svojho vlastným nadaním a usilovnostou nadobudnutého majetku takémuto štúdiu, mu patrí úcta a vďaka.

Foto: Stuart Franklin / Magnum Photos

Foto: Stuart Franklin / Magnum Photos

Vo svojej maďarskej vlasti, ktorá sa v štyridsiatom štvrtom tak veľmi vzpierala byť aj jeho vlasťou a ktorá ho takmer zabila, založil s pomocou vlastného nie štátneho majetku niekoľko vynikajúcich inštitúcií. No po tom, čo Gyuri či George prežil – podobne ako ja – smrteľné hrozby, rozhodol sa ako mladý človek, že nechce žiť v krajine, kde sa môžu diať také veci, kde je vydaný na pospas a nemôže disponovať sám sebou. V štyridsiatom ôsmom, keď národnosocialistických mladíkov v kožených kabátoch vystriedali komunisticko-socialistickí mladíci v kožených kabátoch, a šli zatočiť s inak zmýšľajúcimi, vyrazil do sveta, vybavený desiatimi dolármi, ktoré dostal od otca.

To, že teraz Váš propagandistický aparát v Goebbelsovom štýle na príklade Žida Sorosa predvádza pôvodcu všetkého zla národa a sveta, podobne ako to robilo nacistické heslo z roku 1933 (Židia sú naše nešťastie), smutne pripomína odsúdeniahodný vzor. Pri príležitostnom ukazovaní prstom na Sorosa by sa bolo ešte dalo rátať s účinnosťou trpezlivého vysvetľovania. Ale to, že ste z mena tohto človeka vyrobili permanentne mávajúci kyjak, z mena človeka, ktorý mladým Maďarom a mladým ľuďom z iných krajín, chtivým učiť sa a dozvedieť sa, dal viac dobrého, než vy a okruh vašich priateľov dokopy, ma presvedčilo o tom, že v záujme svojvoľného predĺženia svojej moci naberáte plnými hrsťami z arzenálu fráz a pokryteckého politického antisemtitizmu.

Ten, kto nepotrebuje Stredoeurópsku univerzitu, áno, nepotrebuje ani rozmanitejšiu Európu. Tak ako je Hungary anglický názov pre Magyarország, tak sa Stredoeurópska univerzita volá Central European University. Čo je na tom zlé?

Kto alebo čo je Brusel? Hlavné mesto Belgicka a Európskej únie a sídlo centrály NATO? Alebo je to hlavné mesto nepriateľskej okupačnej moci? To nie Vy reprezentujete Maďarsko v Európskej komisii, ktorá tam sídli?

“Siete vydržiavané zo zahraničných peňazí?” To čítame v liste, ktorý ste adresovali občanom. Koho a čo tým myslíte? Myslíte Maďarsko, našu krajinu, ktorej investície sú z deviatich desatín kryté peniazmi z Bruselu, kryté podporou daňových poplatníkov ďalších európskych krajín? Čo sú to za investície, čo umožňujú bleskovým tempom rastúce bohatstvo starostu Vašej rodnej obce a okruhu Vašich priateľov? Alebo všetky tie miliardy len do vrecka onomu starostovi? Keďže je taký šikovný a múdry obchodník, iste jeho úspech nemá nič spoločné s tým, že bol z celej dediny najlepším kamarátom budúceho ministerského predsedu. Či v tomto prípade už transparentnosť nie je Vašou srdcovou záležitosťou?

Prečo ministerský predseda Maďarska hromží na Európsku úniu? Pretože odtiaľ idú peniaze? Pretože by sa za ne patrilo poďakovať a skladať z nich účty?

Koľko nám dal zlý Brusel? A koľko dobré Rusko?

Koľko diabolský Soros a koľko anjelský Orbán?

Zahraničné peniaze smrdia, ak idú “mimovládkarom”, ale voňajú, keď idú rodine šéfa vlády. Tých prvých si za peniaze “vydržiavajú” ako kurvy? Zato tým druhým peniaze prináležia?

Je naša národná nezávislosť a bezpečnosť skutočne ohrozená Bruselom, a nie napríklad Vami? Už sa Vám podarilo dostať našu krajinu na chvost “nových demokracií”.

Pred dvadsiatimi rokmi ste sa prvýkrát dostali do čela vlády, a odvtedy ste stále v blízkosti moci – pri moci ste dokopy už jedenásť rokov. Nestačí? Som presvedčený o tom, že od pádu režimu ste najškodlivejší maďarský politik. Nikomu inému sa nepodarilo nakopiť toľko ohovoránia, urážok a neopodstatnených výmyslov. Ste šampión.

Poctivým vlasteneckým skutkom, pane, by bolo, keby ste sa zriekli svojho postu. Ako dôchodca by ste si mohli užívať svoj trpasličí štadión a hračkovú železnicu, čo k nemu vedie. A do prázdnej bránky kopnúť gól.

S pozdravom,

György Konrád

Ďakujeme Gyorgyovi Konrádovi za to, že text môžeme publikovať v slovenčine a nemeckému prekladateľovi Henningovi Paetzkemu za nemecký preklad, ktorý sme použili.
Text vyšiel v nemeckom preklade na stránkach Perlentaucher.