Príchod antiTrumpa / Esej

Ten prvý sa už dvadsaťpäť rokov nedíva na televíziu, šoféruje Ford Focus a meno má po bedárovi, ktorý mal rád prírodu a neveril vo vlastníctvo peňazí, majetku či topánok. Pokladajú ho za neomylného, ale on sám o vlastných vyhláseniach často pochybuje.

Foto: Keith Bedford/Globe Staff

Foto: Keith Bedford/Globe Staff

Ten druhý strávil štrnásť rokov v zrkadlovom objatí televíznej relácie, venovanej jemu samému, vozí sa v kolóne aút, ktoré majú na boku vypísané jeho meno, a pohŕda každým, kto nenahromadil hory majetku. Myslí si, že je neomylný.

Keď našu krásnu krajinu o pár týždňov navštívi pápež František, bude to príjemná zmena po lete v znamení Trumpa, záver pažravej kapitoly narcizmu, grobianstva, pochabosti a xenofóbie. Kým toto stelesnenie vulgárnosti s účesom orangutana vyplavilo tie najhoršie ľudské vlastnosti, aké by mohla mať osobnosť verejného života, František je vlastne antiTrump. V jeho jedinom fungujúcom pľúcnom laloku sa skrýva väčšia moc, príťažlivosť a autentickosť ako v celej ríši Trumpovho ega.

Trump môže mávnuť rukou nad sedemdesiatosemročným vodcom 1,2 miliardy katolíkov sveta. Kam sa hrabe s tým svojím úbohým 44-hektárovým Vatikánikom a smiešnou švajčiarskou gardou. Je to najmenšia krajina sveta – púha osmina Central Parku! Ako sa raz spýtal Stalin: „Koľko má pápež divízií?“ Tento chlapík z Argentíny a jeho nasprostastý úsmev – žiadne golfové ihriská, letoviská ba ani ženy, ktoré už, žiaľ, trošičku pribrali. Predstavte si, žije v celibáte!

František je syn prisťahovalcov, pozýva si k sebe domov chudobných a umýva nohy chorým a marginalizovaným. Trump chce prisťahovalcov pochytať a deportovať, chudobných pokladá za lúzrov a bojí sa dotknúť iných.

František žije v trojizbovom hotelíku a hovorí, že hodnota človeka nemá nič spoločné s tým, koľko peňazí má na účte. „Keď sa z peňazí stane modla, začnú ovplyvňovať rozhodnutia človeka,“ povedal. „Zotročia ho.“

Trump spáva v saténovom pyžame s monogramom a striedavo býva v niektorom z množstva sídel, veží a pozemkov, vykladaných zlatom. Raduje sa z materialistického nadbytku a miesto duše má prázdne vrece. „Jedna z najkrajších vecí na mne je, že som veľmi bohatý,“ povedal.

František hlása odpustenie. „Nikdy, nikdy nenechajte zájsť slnko bez zmierenia,“ povedal. „Nikdy, nikdy, nikdy!“ Trumpovi nič nerobí väčšiu radosť ako rozdúchavať spory a zasypávať ľudí nadávkami, a nikdy sa neospravedlní. Zoznam jeho nepriateľov sa rozprestiera cez tri časové pásma.

František hlása, že sa musíme okamžite začať zaoberať našou prehriatou planétou. Trump hovorí, že klimatické zmeny sú výmysel. „Pojem globálneho otepľovania vymysleli Číňania a pre Číňanov, aby znížili konkurencieschopnosť amerických výrobcov,“ povedal.

František chce stavať mosty. Vyslal pozitívne signály moslimom, Židom a ateistom. Trump sľubuje, že postaví dvetisícmíľový múr. „Nikto nestavia lepšie múry ako ja, to mi verte.“

František v živote nebol na internete a nemá mobil. Trump by nemohol žiť bez sociálnych sietí a webu a bez prestávky im dodáva ďalšie a ďalšie kreténstva. „Ja mám toľko webových stránok,“ povedal, „mám ich úplne všade.“

Trump bude prskať od závisti pri pohľade na záujem médií, aký 22. septembra vyvolá pápežov príchod do USA. Trump sa baví na tom, ako úboho navštevované sú podujatia jeho protikandidátov. Teraz bude on ten úboho navštevovaný.

František plánuje návštevu Bieleho domu, omšu pod otvoreným nebom vo Washingtone a prejav v Kongrese. Svoj postoj k ochrane zemegule zrejme dá najavo aj tým, že sa pripojí k plánovanej demonštrácii na National Mall, ktorej by sa malo zúčastniť aspoň štvrť milióna ľudí.

Navštívi väzenie vo Philadelphii, kostol vo východnom Harleme, odslúži omšu v Madison Square Garden, prednesie prejav v OSN. Jeho šesťdňová návšteva bude v znamení skutočných hodnôt a sebakritiky a osloví to najlepšie, čo je v nás. Možno to z nás zmyje trochu tej špiny, ktorou nás zalialo Trumpovo ego.

Trump je demagóg, na ktorého sa nevieme vynadívať, panoptikum netvorov, ktorého sa káblové televízie nevedia nabažiť. Jeho hlavným posolstvom je cirkus. Nemá zmysel brať vážne jeho „politické“ vyhlásenia, pretože ich neberie vážne ani on sám.

No vďaka tomu, že hovorí veci, ktoré si temnejšie sily medzi republikánmi tiež myslia, ale málokedy ich vyslovia nahlas, Trump teraz jasne vedie – je to nebezpečný okamih v dejinách strany v kríze. Chvália ho bývalí členovia Ku-Klux-Klanu ako David Duke. Neonacistický web The Daily Storm nabáda svojich prívržencov, „aby po prvý raz v živote hlasovali za človeka, ktorý nás skutočne reprezentuje.“

Foto: Martin Parr / Magnum Photos

Foto: Martin Parr / Magnum Photos

Pozrime sa však na pápežovu vizitu z hľadiska jedinej kategórie, na ktorej Trumpovi záleží – rebríčku obľúbenosti. O Trumpovi sa pozitívne vyjadruje asi 37 percent celkového obyvateľstva a len asi 14 percent hispánskych obyvateľov. Začiatkom tohoto roku malo na pápeža pozitívny názor 90 percent opýtaných. Neskorší prieskum zaznamenal trochu nižšiu popularitu, no stále sú to čísla, o akých sa politikom len sníva.

Pápež, ktorý sa snaží žiť podľa pokorného kréda svojho menovca Františka z Assissi, by nikdy nepovedal to, čo Trump: „Ukážte mi človeka bez ega a ja vám ukážem lúzra.“ Aspoň vieme, ako ho osloví.

Text vyšiel v denníku The New York Times.