openDemocracy / Máj

openDemocracy

(Veľká Británia), 01.05.2011

Ortodoxné židovské feministky? Aj také bývajú, píše sa v mimoriadne zaujímavom článku Cassandry Balchinovej. K antifeministom patria ultraortodoxní Židia, ktorí tvoria komplikovanú zmes s pravicovými nacionalistami. A všetci by chceli, aby sa ženy obliekali skromne, aby sedeli doma a rodili. Proti tomu sa búria ortodoxné ženy, ako napríklad Dr. Debbie Weismann, členka ženského náboženského fóra Kolech, ktoré žiada viac práv pre ženy: “Jednou z kľúčových tém Kolechu je otrepaná otázka oblečenia a skromnosti – známe územie, na ktoré sa vydávajú moslimské feministky, ale čoraz častejšie aj kresťansko-evanjelikálne náboženské obce. Weissman si uvedomuje, že je ironické ‚posudzovať pobožnosť dievčat podľa toho, aké má dlhé rukávy na šatách: zakrývajú jej lakte alebo nie? Zakrýva jej sukňa koleno alebo nie? V tej chvíli sa o ženskom tele tak veľa rozmýšľa a rozpráva, že sa tým dosiahne presný opak účelu veci.

Ešte v čísle:  Jekaterina Lušnikova navštívila storočného bývalého kolymského väzňa Pavla Galického, ktorý je naďalej mimoriadne agilný, surfuje v internete a bloguje.

Anna Babinec rozpráva, ako minister poľnohospodárstva Mykola Prisjažčuk prostredníctvom záhadnej agentúry dostáva pod svoju kontrolu ukrajinský obchod s pšenicou.

Michail Zacharov konštatuje, že v Rusku vládne riadny rasizmus.

A Marie Gilbert sa nevie vynačudovať, že sa nájde toľko anglicky hovoriacich feministiek, ktoré bránia hidžáb.

Vychádza v rámci projektu Mirrors of Europe.