Nádej – Nadežda / Otvorený list

Osemdesiattriročný sovietsky disident Viktor Fajnberg sa pripojil k hladovke ukrajinskej letkyne, politickej väzenkyne Nadeždy Savčenko, ktorú držia v ruskom väzení. Na svojej facebookovej stránke Viktor Fajnberg publikoval list, ktorý Nadežde napísal.

Foto: Peter Župník

Foto: Peter Župník

Drahá Naďa!

Tak ako iní väzni Gulagu, tak veľmi cítim s Vaším zúfalým osamelým bojom proti neľudskému systému, ktorý prichádza o rozum, že sa v myšlienkach a citoch stotožňujem s Vami. Kedysi dávno sme touto skúškou museli prejsť aj my. A ona sa hlboko zapísala do pamäti duše aj tela.

Sme hrdí na Vás, na našu krásnu, odvážnu, ušľachtilú sestru v boji za nedeliteľnú slobodu. Jedinú slobodu. Tú jednu, ktorá patrí všetkým.

Narodil som sa na Ukrajine, v Charkove. Prvá príroda, ktorú som videl, prvé piesne, ktoré som počul, to boli príroda a piesne neňky Ukrajiny. A moja obľúbená ňaňa sa volala Jekaterina Nikolajevna Savčenko. Tak ako Vy, sníval som o tom, že zo mňa bude vojenský letec. Bez ohľadu na výborné známky a výborný zdravotný stav som nemal šancu. Neúprosný bod 5 v občianskom preukaze nepustil. (Bod 5 v sovietskych osobných dokladoch znamenal národnosť, pozn. prekl.)

Milá Naďa! Život a sloboda hrdinky ukrajinského ľudu sa dnes musí stať prioritou pre všetkých ľudí, ktorí nestratili cit pre česť.

Som presvedčený, že Nádej – Nadežda, meno, ktoré ste dostali, sa naplní víťazstvom. Pre Vás a pre ťažko skúšanú Ukrajinu, moju bbaťkivščinu.

S hlbokým obdivom a láskou

Viktor Fajnberg

P. S. Na znak bratskej solidarity sa pripájam k Vašej hladovke. Ako za starých čias!

Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo
Viktor Fajnberg bol roku 2010 hosťom Stredoeurópskeho fóra v Bratislave.