Vitajte v našom spoločnom dome! / Prejav

Francúzsky filozof Bernard-Henri Lévy mal v Kyjeve plamenný prejav: na zhromaždení na Majdane vyzval politikov Európy, aby zaujali voči Putinovi jasný postoj a uvalili na Rusko sankcie. Tu je skrátená podoba jeho prejavu.

Foto: Thierry Tinacci / LightMediation Photo Agency

Foto: Thierry Tinacci / LightMediation Photo Agency

Ľud Majdanu! Zahnali ste jednotky Berkutu takmer holými rukami. Vy sami, alebo takmer sami, ste zahnali na útek Janukovyča. So sebaovládaním hodným veľkého národa ste pripravili tyranii historickú porážku.

Vy nielenže ste Európania, vy ste tí najlepší Európania. Európania ste bezpochyby svojimi dejinami, ale teraz teraz už aj preliatou krvou. Ste bezpochyby Európania, pretože ste synovia Voltaira, Victora Huga a Tarasa Ševřenka. Ale aj preto, že tu na Majdane poprýkrát umierali mladí ľudia s európskou zástavou v rukách.

Ale, ľud Majdanu, viem aj to, že na to, aby ste mohli natrvalo vyhrať, potrebujete pomoc vašich bratov v Európe.

Chceli vás očierniť. Chceli tvrdiť, že konáte v duchu temnej tradície Európy. Nie. Opak je pravdou. Cnosti odporu, ktoré tvoria ducha Európy a ktoré doviedol na ich vrchol aj jeden z veľkých Francúzov, generál de Gaulle, tieto cnosti ste v týchto krvavých dňoch naplnili životom. Skláňam sa pred vašimi mŕtvymi. Skláňam sa pred vašou odvahou a hovorím vám ešte radostnejšie ako predtým: Vitajte v našom spoločnom dome!

Dnes sa však pred vami dvíha iná moc. Moc, ktorá pozná a uznáva jedine moc. Moc, ktorá beztrestne koná na východe vašej krajiny, na vašom historickom území. Moc, ktorá amputáciou Ukrajiny robí to, čo sa už desaťročia neodvážila urobiť žiadna iná krajina v Európe.

Argument je známy: ten istý, ktorý použil roku 1938 Hitler, aby mohol vpadnúť do Československa, pretože Sudetskí Nemci hovorili nemecky. Ale vy, ľud Majdanu, ste tu, aby ste zabránili tomuto novému zločinu. Vy, mládež Majdanu, ste tu, aby ste zabránili tomu, že sa vaši bratia na východe dostanú pod čižmu impéria. Zomkli ste sa, aby ste zabránili deleniu vašej krajiny, ktorá v priebehu stáročí musela toľko vytrpieť a draho, veľmi draho vykúpiť právo žiť v slobode. Ale, ľud Majdanu, viem aj to, že na to, aby ste mohli natrvalo vyhrať, potrebujete pomoc vašich bratov v Európe.

Európa musí ochrániť Ukrajinu. Európa musí garantovať hranice vášho národa a slobodu vašich miest. Európa musí neodkladne, čiže pokiaľ možno už zajtra podpísať asociačnú dohodu, za ktorú bojovali a umierali vaši mladí ľudia a vaši veteráni. Európa musí túto dohodu – áno, prečo nie na Majdane? – slávnostne podpísať tu v Kyjeve.

Pre vás by to znamenalo ochranu a zároveň pre Európu akt nového krstu. A Európa pristupovať k Putinovi tak, ako pristupovala k Janukovyčovi: musí s pánom naložiť tak ako naložila s jeho paholkom. Európa má k dispozícii možnosť sankcií a musí ich použiť. Európa by mohla Putinovi povedať: “Potrebujeme tvoj plyn, ale ty potrebuješ naše eurá – takže ruky preč od Krymu!”

‘No pasarán!’, musí dnes zakričať Európa Putinovej soldateske.

Európa by mohla Putinovi povedať: “Ten, kto sa dotkne v Európe hraníc, nemá miesto v grémiách, v ktorých sa medzinárodné spoločenstvo usiluje o stabilitu vo svete – takže, pán Putin, buď odíďte z Ukrajiny, alebo odídete z G8, ktoré sa – čo je neprehliadnuteľná irónia – má zísť v Soči.” A Hollande, Merkelová, Obama by okupantovi Krymu a – nedajbože! – Donecka mali povedať, že nebude vítaný, keď sa o niekoľko mesiacov bude slávnostne pripomínať sedemdesiate výročie vylodenia spojeneckých armád vo francúzskej Normandii. Putin je silný len preto, že my sme slabí. Putin napreduje len preto, že my máme strach.

A čo keby strach zmenil stranu? Čo keby sa lídri Európy prihlásili k jedinej frakcii, frakcii odvahy, tej odvahy, akú preukázal ľud Majdanu? Že by bola pravda, že zatiaľčo vy ste sa nebáli, nás drží v šachu strach? Že vy ste sa vzopreli novému cárovi a my sme stiahli chvost? To je absurdné. To je nemožné. A presne to poviem politikom mojej krajiny len čo sa vrátim. “No pasarán!” (“Neprejdú!”) , kričali španielski republikáni roku 1936. “No pasarán!”, kričali ste na Janukovyčove hrôzostrašne jednotky Berkut, ktoré na vás mierili puškami. “No pasarán!”, musí dnes zakričať Európa Putinovej soldateske. Nech žije jediná, nedeliteľná a slobodná Ukrajina! Nech žije Francúzsko, nech žije Európa a nech žije Ukrajina v Európe!”

Záznam z prejavu vyšiel na blogu La règle du jeu La Maidan, v nemeckom preklade v denníku FAZ.