Šialene nedôveryhodná / Esej

Kto sa stretol s političkou a milionárkou Juliou Tymošenkovou, ten na to nezabudne. Jej pôvab je podmanivý. Vyčnieva z prostredia politiky plnej nováčikov a gaunerov. Svojou anjelskou krásou a dvojročným pobytom vo väzení si získala sympatie po celom svete. Po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča a dramatickom štátnom prevrate ju 22. februára prepustili z väzenia.

Príťažlivosť: Oslobodená Julia Tymošenková hovorí k davu v Kyjeve len niekoľko hodín po jej prepustení
z väzenia a následného hlasovania v ukrajinskom parlamente.
Foto: Brendan Hoffman / Getty Images

Ešte tej noci sa na vozíku, s veľkými bolesťami chrbtice, objavila na kyjevskom Námestí nezávislosti a s vášnivým prejavom sa obrátila na päťdesiattisícový dav. Oslovovila ho: “hrdinovia”, čo odstránili nádor” z krajiny. Naznačila tiež, že by chcela kandidovať v májových prezidentských voľbách.

Vyhliadky na jej politický návrat vo mne vyvolávajú obavu o budúcnosť čoraz nestabilnejšej, a neustále sa meniacej Ukrajiny. Bezchybný blonďavý vrkoč pani Tymošenkovej a jej príležitostne koketný štýl viacerých tvrdých politikov na Ukrajine zmiatol: podcenili ju. V skutočnosti si ide za svojím a jej odhodlanosť je hrozivá. Nikto a nič sa jej nepostaví do cesty. Keď to potrebuje, je pripravená použiť svoju neodškriepiteľnú sexuálnu príťažlivosť.

Jeden veľvyslanec mi raz povedal, že dvojhodinová cesta, ktorú absolvoval v jej zvukotesnej limuzíne s tieňovanými oknami, bola najväčším sexuálnym ohrozením v jeho živote. Mnohokrát som s ňou robil interview. Reď jej tela, očí, koketné pohadzovanie hlavou a hrkútavé tóny sú priam hypnotické. No je schopná aj výbušného hnevu. Videl som ju jačať a kliať v hrôzostrašných návaloch zloby. Mačiatko meniace sa na rozzúrenú tigricu. Uchvátila mnoho osobností. Veľké špekulácie vyvolala poznámka nevypočitateľného gruzínskeho exprezidenta Micheila Saakašviliho, ktorý sa nechal poľuč, ako ho okúzlila, keď spolu leteli v helikoptére. Ale keď potom roku 2088 Rusko napadlo Gruzínsko, Julia Tymošenková, v tom čase ukrajinská premiérka, sa svojho dôverného spoločníka z helikoptéry nezastala, ani len vlažne.

Vzhľad: Bezchybné vrkoče, príležitostne koketný štýl primäli viacerých drsných politikov na Ukrajine
či v zahraničí k tomu, aby ju podcenili.
Foto: EPA

Diplomacia: Je  natoľko uvážlivá, že primäla k úsmevu Vladimíra Putina s jeho kamennou tvárou.
Povedal o nej, že je osoba, s ktorou by chcel obchodovať.
Foto: Reuters

Jullii Tymošenkovej sa dokonca podarilo vyčariť úsmev na inak kamennej tvári Vladimíra Putina. Raz ju vychvaľoval ako osobu, s ktorou by si vedel predstaviť obchodovať. Mala blízko k miliardárovi, podnikateľovi a politickému poradcovi Borisovi Berezovskému – šušľavému kremeľskému Machiavellimu, ktorý našiel útočisko v Londýne, keď si to rozhádzal s Putinovým režimom. Povedal mi: “Julia Tymošenková je jediným politikom na celej Ukrajine, kto sa rozumie demokracii.” Nepresvedčil ma.

Nikto nespochybňuje jej schopnosť viesť politickú kampaň. Odkedy sa stala milionárkou v oblasti energetiky, môže si dovoliť tých najlepších imidžmejkrov a expertov na politickú propagandu. Je skvelá rečníčka. Počas predvolebných prejavov uprostred rozšíreného (a do veľkej miery oprávneného) pesimizmu z politikov je schopná vyprodukovať dramatické predstavenie a získať si pozornosť: Padne na kolená, roztiahne ruky smerom k obecenstvu a deklamuje: “Prepáčte nám! Ukrajinský ľud, odpusť nám!”

Skutočné problémy začínajú, až keď zasadne na politickú stoličku. Jedným z dôvodov je jej úplná neschopnosť pracovať v tíme. Počas jej dvadsaťročnej politickej kariéry sa pohádala s každým spojencom. Jej komunikačné zručnosti sú príšerné. Od svojich asistentov a kolegov očakáva, aby predvídali, čo chce, a aby to urobili skôr, ako to vypovie. Ak ju nepochopia, zúri. Tiež je náchylná k iracionálnym, často seba-zbožšťujúcim, divokým predstavám. Ako mnohí iní v pôvodnom Sovietskom zväze, aj ona verí horoskopom a jasnovidcom. Podľa jej niekdajšieho blízkeho poradcu Dmitrija Vydrina si myslí, že je vtelením Evy Peronovej – zosnulej argentínskej vodkyne zvečnenej v muzikáli Andrewa Lloyda Webera Evita. A naozaj, vo verejných vystúpeniach akoby tá silná Argentínčanka znovu ožila. No a je tu ešte jedna obava: z prelínania jej obchodných záujmov s politickými.

Jej podnikateľský zápal nikto nespochybní. Prejavila ohromnú vynaliezavosť – dieťa slobodnej matky, ktorá ju vychovávala v drsných podmienkach v provinčnom prostredí Sovietskeho zväzu. Požičala si 5000 rubľov (ekvivalent 100 libier, čo bol ale v tých časoch hotový majetok) a otvorila sieť videopožičovní a klubov, v ktorých sa premietali pašované hollywoodske filmové trháky. Nasledoval výmenný obchod s počítačmi a zariadeniami do domácností. Vyhrala veľké vládne zákazky a vytvorila si vedľajšiu obchodnú činnosť vo vymieňaní prebytočných zbraní z ukrajinského zbrojného arzenálu za ruské pohonné hmoty. Prudkým tempom nadobudla kolosálny majetok v období, kedy sa obchodné spory urovnávali tými najhrubšími spôsobmi a v biznise, ktorý si vyžaduje oceľové nervy.

V týchto ekonomicky nestabilných rokoch mohli pochybné prepojenia s úradmi tvoriť najcennejšie aktíva vašej firmy. Počas dvoch ziskových rokov jej spoločnosť, Spojené energetické systémy, kontrolovala celý ukrajinský dovoz plynu z Ruska. V niekdajšom Sovietskom zväze sa mohli obchodníci s plynom dostať k obrovským ziskom. So správnymi konexiami ste mohli plyn nakúpiť veľmi lacno a následne ho predať s výnosnou prirážkou. Ukrajinský ťažký priemysel a studené zimy znamenajú, že plyn sa spotrebúva v ohromných množstvách. Julia Tymošenková bola známa ako “plynová princezná”. Ukrajinci to však nemysleli ako kompliment. Pôsobila ako ministerka pre energetiku počas vlády Pavla Lazarenka. Počas tohto dvojročného obdobia bolo podľa OSN z Ukrajiny ukradnutých 120 miliárd libier. Lazarenko si teraz odpykáva deväťročný trest vo väzení v Amerike za pranie špinavých peňazí, elektronické podvody a vydieranie. Podľa súdnych spisov udelil Tymošenkovej úľavy, ktoré jej priniesli tretinu ukrajinského plynového priemyslu a takmer pätinu ukrajinského HDP.

Julia Tymošenková v tejto a ďalších kauzách odmieta akúkoľvek vinu. Ale mnohí ľudia veria, že stelesňuje všetko, čo je v ukrajinskom politickom systéme zlé.

Roku 2004 počas ukrajinskej Oranžovej revolúcie dozrela na jednu z najvýraznejších političiek na svete. Jej blond vlasy sa stali legendárnymi. Jej výzor akoby bol nastavený tak, aby evokoval obraz rozprávkovej princeznej z ukrajinského folklóru. V roku 2005 sa stala premiérkou. No jej autoritárske spôsoby a nevypočítateľná politika jej nepriniesli veľa priateľov. Ukrajina zúfalo potrebovala solídne reformy typu Estónska či Poľska. Tieto krajiny vytvorili inštitúcie potrebné pre správny chod trhovej ekonomiky a teraz sú to uznávaní členovia Európskej únie a NATO. Avšak Ukrajina, odkedy získala nezávislosť v roku 1991 vedená neschopnou politickou triedou, nie je ani na čakacej listine. Čo sa týka Julie Tymošenkovej, o vážne reformy v krajine sa ani náznakom nepokúsila.

Podoba: Jej blond vlasy sa stali legendárnymi. Jej výzor akoby bol nastavený tak, aby evokoval obraz rozprávkovej princeznej z ukrajinského folklóru.
Foto: EPA

Pre ňu bola politika o vyhrávaní a udržiavaní si moci, a nie o zlepšovaní životnej úrovne jej voličov. Za jej premiérovania sa rozplynula eufória z Oranžovej revolúcie, až tak, že Ukrajinci si zo zúfalstva zvolili za prezidenta Viktora Janukovyča – niekdajšieho trestanca s primitívnymi spôsobmi a nedostačujúcim intelektom. Nastala odplata. Julia Tymošenková bola odsúdená za nepresvedčivo znejúci podvod a daňové úniky. Napriek rozsiahlemu medzinárodnému tlaku a podporných dôkazov o jej vážnych zdravotných problémoch ju vládne orgány odmietli prepustiť. Surový svet ukrajinskej politiky si vybral daň na jej osobnom živote. Manžel Oleksander utiekol z krajiny v roku 2012 po tom, ako bol zadržaný za spreneveru a falšovanie colných dokladov. Útočisko našiel v Českej republike. Jej jediná, a rovnako pôsobivá, dcéra Eugenia, ktorá študovala na London School of Economics, sa ukázala ako najvernejšia podporovateľka svojej mamy. Kým mama sedela vo väzení, všade upozorňovala na jej kauzu. Eugenia stála po boku mamy aj v sobotu večer na Námestí nezávislosti.

Prijatie, akého sa Tymošenkovej od davu dostalo, nebolo veľmi vľúdne. Mnohí nechcú jej návrat k moci. Oveľa lepšie alternatívy však Ukrajinci nemajú. Popredným politikom v opozícii je niekdajší svetový šampión v boxe Vitalij Kličko. Niet pochýb o  čestnosti a odvahe tohto obrovitého športovca. Je však politickým nováčikom. Ďalší možný líder, Arsenij Jaceňuk, má kultivované vystupovanie a pozná politiku zvnútra. Mnohí ho však považujú za prepojeného so starým systémom. Sebavedomá Julia Tymošenková tak môže zatiaľ vyčkávať na príležitosť, ale z dlhodobého hľadiska je nepravdepodobné, že by kohokoľvek z nich považovala za neporaziteľného súpera. Má množstvo nepriateľov, ale vie sa nimi vysporiadať. Ešte aj magnáti, ktorí dlhú dobu ovplyvňovali smerovanie ukrajinskej politiky, pred ňou cúvajú. Dmitrij Vydrin, priateľ, ktorého vytlačila na okraj, sa vyjadril pre americký časopis New Republic: “Nemôžete ju zastaviť žiadnym normálnym politickým spôsobom. Neporazíte ju v televízii, neporazíte ju argumentmi… Ak by mala na zemi viac času, stala by sa prezidentkou Ukrajiny, prezidentkou EÚ, prezidentkou Spojených štátov.”

Ak by sa plynová kráľovná dokázala poučiť zo svojich chýb, bola by už zinscenovala skutočne triumfálny návrat a dať svojej krajine vedenie, ktoré potrebuje. Ale všetko to, čo viem o jej vlastných záujmoch, jej túžbe po moci a pohŕdaní jej vlastnými ľuďmi ma necháva na pochybách.

Text vyšiel na stránkach Daily Mail. Ďakujeme Edwardovi Lucasovi, že sme ho mohli publikovať v slovenskom preklade.